Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
xp & linux
Autor Wiadomość
coyote
User

Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 73
Skąd: Australia / Perth
Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   xp & linux

witam
mam pytanie jak postawic xp i linuxa na jednym kompie
a sprawa wyglada tak
jest jeden HDD podzielny na 2. na pierwszej partycji jest XP (no niestety musi byc ! ) druga partycja jest w zasadzie wolna
narazie przymierzam sie do mandrivy 07 - no od czegos trzeba zaczac :crying:

no i pytanie jak to postawic wszystko zeby chodzilo
bo rozumiem ze musze miec jakis boot loader albo cos !?
czy XP moze zostac i dograc linuxa czy jak ? cos znawycy tematu niech podpowiedza

pozdro
 
 
draslay
User

Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 160
Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   

druga partycja musi byc w systemie plikow linuksowym np ext3 do tego nie wiem jak ma mandrive ale powinien sobie zrobic partycje wymiany która powinna miec jakies 512 MB i przy okazji sformatuje przed instalacja partycje na system plikow jaki podasz

bootloader bedzie bez problemu ten z windowsa o ile pamietam
 
 
boo
Newbie

Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 46
Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   

jesli instalujesz linuxa-mendrive to on ci automatycznie instaluje program do wyboru kilku systemow. Pozniej juz w systemie mozesz poprzestawiac rozne ustawienia co do boota Winda na gore czy na dol to juz jak tam chcesz :)
i to by bylo na tyle, a mendriva cie juz sama poprowadzi do uruchomienia :)
 
 
#lakiluk#
Newbie

Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 48
Skąd: CDP!
Wysłany: Wto 05 Gru, 2006   

Zazwyczaj "taki" program zwie sie lilo drugiego nazwy nie pamietam. Ale jest wiele tego w sieci.

Zauwazylem ze ostatnio kazdy pisze po co mi winda sratatata. A nawet nie mial nigdy zadnego Unixa, nie wie czy mu wpadnie w oko pracowanie na nim.

Zaczynajac na takich Linuxach jak kolega wyzej napisal. to siedziecie praktycznie jak na shicie(windows)

Pozdro
 
 
coyote
User

Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 73
Skąd: Australia / Perth
Wysłany: Wto 05 Gru, 2006   

witam

| boo | :

wiec wyglada to tak

mam juz XP laduje plyte z mandriva i instaluje na tej drugiej partycji ? czy tak ?
bo ktos wspomnial o jakims formatowaniu systemu plikow na system linuxa ?

|#lakiluk#| - kolego jak ci sie nie podoba cos z mandriva to po co wogole sie wypowiadasz ? a tak na marginesie to po twojej wypowidzi widac ze masz nie wiele wspolnego z linuxem

pozdro
 
 
Szeol
User


Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 219
Skąd: żżż
Wysłany: Wto 05 Gru, 2006   

Ja moze napisze jak to wyglada przy instalce Ubuntu na przykladzie 6.06 DD. W biosie ustawiasz bootowanie na cd, wkladasz cd, linuch sie odpala w trybie graficznym z ikonka install na pulpicie. W wersji live mozna pracowac podczas instalacji. Klikasz na install, masz kilka krokow instalacji. Jeden z nich to cos a la Partition Magic z Windy, wtedy decydujesz czy sam wybrac miejsce na zrobienie partycji linuxowych, ewentualnie system moze sam odciac ilosc miejsca nieuzywanego i przekonwertowac, towrzac partycje ext3 i swap. Po zainstalowaniu systemu, po ponownym wlaczeniu komputera, pokazuje sie grub ( to jest wlasnie ten drugi, jak to ktos napisal, obok lilo). Tu mozesz wybrac systen ktory ma sie zaladowac, na pierwszym miejscu jest linux, ale mozna to w prosty sposob zmienic by winda ladowala sie pierwsza. No i w sumie to tyle.
 
 
 
thid
User

Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 53
Wysłany: Sro 06 Gru, 2006   

atak uwaga.swap nie ma mieć 500mb tylko ma być 2x większy od ilości pamięci twojego ramu ale nie większy niż 1gb. Swoja drogą jak ktoś się nie zna nie powinien "doradzać" -_-
 
 
 
draslay
User

Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 160
Wysłany: Sro 06 Gru, 2006   

thid napisał/a:
atak uwaga.swap nie ma mieć 500mb tylko ma być 2x większy od ilości pamięci twojego ramu ale nie większy niż 1gb. Swoja drogą jak ktoś się nie zna nie powinien "doradzać" -_-


standardowo wiekszosc ludzi ustawia swap na 512 MB ;) wiem ze pisza wszedzie 2 x RAM to swap ale czy zawsze trzeba robic tak jak pisza ? cholerka w szkole co zajecia instaluje linucha swap 512 MB i jest OK

aha na poczatek proponowal bym cos latwego dla Ciebie coyote ale to co Ty chciales instalowac w sumie nie jest za ciekawe - juz lepiej SuSe lub tak jak ktos powiedzial Ubuntu lub Kubuntu zalezy jakie kto lubi srodowisko graficzne
 
 
thid
User

Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 53
Wysłany: Sro 06 Gru, 2006   

Cytat:
standardowo wiekszosc ludzi ustawia swap na 512 MB oczko wiem ze pisza wszedzie 2 x RAM to swap ale czy zawsze trzeba robic tak jak pisza ? cholerka w szkole co zajecia instaluje linucha swap 512 MB i jest OK

linux to nie windows -_- nie bez powodu zalecana 2x wielkość ramu.zresztą poznacie trochę linuxy to może skapujecie że manuali i porad nie pisali dla zabawy tylko żeby ułatwić wam prace i pomóc wam by wasz system był jak najbardziej wydajny.
 
 
 
draslay
User

Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 160
Wysłany: Czw 07 Gru, 2006   

no skoro na zajeciach w szkole gosc ktory zna kazdego linuksa od a do z twierdzil ze 512 swap starczy no to chyba cos w tym juest a kolego akurat wiem ze linux to nie windows nie musisz mi tego mowic ;) sam korzystam z linuksa czasem bo mam na 2 dysku i wiem co nie co ;)
 
 
thid
User

Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 53
Wysłany: Czw 07 Gru, 2006   

hmm.co do tego każdego linuxa to bym się czepiał.bo jakbyśmy patrzyli że każde distro to inny linux to twój nauczyciel byłby bogiem bo nikt nie zna wszystkich dystrybucji ^^ na dzień dzisiejszy liczą że jest na luzie 400 dystrybucji które są używane przez grono przynajmniej 50 osób ^^

A w kwestii swapa, to pewnie dlatego dał tylko 500mb swapa że dokładnie przygotował linuxy pod odpowiednie zadania (kompilacja kernela brak niepotrzebnych pakietów na dysku, itd). Ale w sytuacji gdy linuxa stawia początkujący i będzie wykorzystywał go do różnorakich celów powinno się dawać 2x ilość ramu
 
 
 
kosi#1
Newbie

Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 3
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Sob 09 Gru, 2006   

Ja mam na swapa ustawione ok 600 MB na 512 RAMu i działa baardzo dobrzo, nie jest on nawet w polowie wykorzystywany. Według mnie nie trzeba dawać 2x więcej miejsca na swapa, nic sie nie stanie. tyle ile ramu tyle swap. Mam Fedorke i chodzi mi pięknie. Użytkownikiem linuxa jestem puki co 2-2.5 roku. Jako pierwsze dystrybucje polecam - Suse, Mandriva, Fedora Core.
w razie wątpliwości co do linuxa: www.jakilinux.org

EDIT: Jeżeli chodzi o partycje: 1 partycja windows, w drugiej daj tak: / - ok. 1 GB /usr (tu będzie wszystko instalowane: programy itp. - daj ok 5-10 GB), no i reszte dysku daj na /home
 
 
 
coyote
User

Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 73
Skąd: Australia / Perth
Wysłany: Pon 11 Gru, 2006   

witam

| draslay | - co do srodowiska graficznego to mi to obojetnie.

Ok sprawie sobie jeszcze Ubuntu i sie zastanowie co zapodac. A tak apropo to ma ktos namiary na jakis ftp albo cos z ubuntu? tylko nie piszcie ze mam sobie bezplatnie zamowic bo do mnie to dojdzie za pol roku :D Europa to jednak europa :(
 
 
Pythoportia
User

Dołączył: 09 Lis 2006
Posty: 59
Wysłany: Sro 13 Gru, 2006   

Ze tez zapytam. mam maly dysk [20giga (w rzeczywistosci cos kolo 18)] i chce zainstalowac slacka, windows musi zostac ze wzgledu na wzgledy, choc przy tej ilosci miejsca na dysku jest to straszne utrapienie. Na windzie musze zmiescic tylko office'a no i samego windowsa (ewentualnie jakas gierke) i mam problem jak podzielic dysk :(

PS: wiem ze sie rzucam jak na pierwsza dystrybucje po live cedekach knoppixa, ale jak to mawia kumpel: jak sie zaczynac uczuc to od samej gory, bo na dole mozesz sie nie nauczyc tego co potrzeba :)
 
 
 
wladcamuch
Newbie

Dołączył: 10 Lip 2006
Posty: 7
Wysłany: Sob 13 Sty, 2007   

@up. zatkalo mnie. ty chcesz zainstalowac slacka i zadajesz takie pytania! ;s
btw. na jakiego !@#$%^ ci office pod winda? chcesz koniecznie aby kazdy plik zajmowal po ~10 -100 razy wiecj niz w openofficie pod linuxa. najnowsze wersjie w ogole nie ustepuja winowskiemu officowi a przynajmniej nie zlapiesz zawiechy i nie stracisz danych. co do gier to sie zgodze, chociaz najnowsza cedega ciagnie wieksozc gier i nie ma za wiele roznic pomiedzy winda. ;] no ale to juz loteria. zainstalowac wszystko sie da, z uruchomieniem moze byc problem ;p
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB Assistant
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 25