Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prolem z nagrwarka Samsung SH-S182M
Autor Wiadomość
dark90
Gość
Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   Prolem z nagrwarka Samsung SH-S182M

Nagrywarka jakiś tydzień temu chodziła normalnie zapisywała płyty z prędkością 16 razy i trwało to z 4 min a teraz nagle nagrywarka zapisuje niby z prędkością 16 razy ale trwa to godzinę i to przy każdym rodzaju danych i na tych samych płytach! z odczytem jest to samo podczas nagrywania buffer skacze 99 potem 60 i znowu 90. i co z tym fantem zrobić?
 
 
Dj_Kolo
Newbie


Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 19
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   

Czasem tak jest.
Zwiększ sobie pamięć wirtualną :)
A gdy nagrywasz płyty to nie rob nic na kompie w tym czasie, bo tak zamula.
Zapewnie nagrywasz przez Nero to sie nie dziwie.
On zużywa full pamieci.
Pozdrawiam!
 
 
 
dark90
Gość
Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   

pamieci wirtu mam 3gb wiec mysle ze nie brakuje a jaki program polecasz do nagrywania?
 
 
elszczepanoo
Rekrut



Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 2258
Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   

Ja nagrywam z windowsa i jest ok. Aha, pamięć wirtualna powinna wynosić ok. 200 % pamięci fizycznej(tzn, jak masz 512 ramu powinieneś ustawić sobie 1gb wirtualnej)
_________________
Wiedza jest potęgą
 
 
Dj_Kolo
Newbie


Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 19
Skąd: Szczecin
Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   

Tak.
Ja polecam Nero jest najbardziej stabilniejsze jak dla mnie.
Poprostu jak nagrywasz to nie rob nic na kompie.
Zwieksz sobie pamiec wirtualną tak jak pisze wyzej :D
 
 
 
Marys
Newbie


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 27
Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   

elszczepanoo napisał/a:
Ja nagrywam z windowsa i jest ok. Aha, pamięć wirtualna powinna wynosić ok. 200 % pamięci fizycznej(tzn, jak masz 512 ramu powinieneś ustawić sobie 1gb wirtualnej)


:o Gdzie to wyczytałeś? Wzór do wyliczania ilości pamięci wirtualnej jest następujący: ilość ramu razy 1,5+2
co przy 3gB wychodzi 4.610MB (1GB=1024MB)
Jeżeli to jest za mało zawsze możesz wybrać opcję niech Windows sam dobierze ustawienia.

Usuń pliki tymczasowe, inne śmieci, zdefragmentuj dysk i spróbuj ponownie.
 
 
Dread Rock 
Moderator



Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 401
Skąd: kuńcawioski
Wysłany: Sro 14 Lut, 2007   

Sprawdź w menedżerze urządzeń jaki masz Transfer mode: Ultra DMA 2(Ultra 33) powinno być.
_________________
I am Rock, Dread Rock

Get Ready To Rock
 
 
dark90
Gość
Wysłany: Czw 15 Lut, 2007   

Dread Rock a gdzie to dokladniej znajde? bo szukam ale nic takiego nie widze
 
 
Marys
Newbie


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 27
Wysłany: Czw 15 Lut, 2007   

Prawy klik na Mój komputer i opcja zarządzaj
 
 
dark90
Gość
Wysłany: Czw 15 Lut, 2007   

a i jeszcze jedno bardzo dziwnie nagrywa plyty dvd nie tak jak adwniej ze ledo co bylo widac scierzki teraz wypala tak ze powstaje biala warstwa
 
 
frozenrider
Gość
Wysłany: Sob 17 Lut, 2007   

Zapewne masz zalaczony tryb PIO. Straszny sucks. Wjezdzasz w menedzer urzadzen --> Kontrolery ATA/ATAPI --> W dwoch kanalach IDE klikasz na wlasciwosci --> Ustawienia Zaawansowane. Wszedzie ustawiasz "DMA Jesli dostepne". Nagrywa biala warstwe? A ma ta nagrywara LightScribe? :?
 
 
dark90
Gość
Wysłany: Sob 17 Lut, 2007   

niestety ale ma:/
 
 
resu
User

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 162
Wysłany: Sob 17 Lut, 2007   

light scribe to chyba nie z tej strony;)

piszesz że masz 3 giga wirtulanej, ile masz ramu, jak masz 512 to sobie ustaw wirtualną na sztywno 400-500 MB, jak giga to ustaw 200-250MB- więcej ni ma sensu, po jakiego grzyba Ci 3 giga.
Zajmuje tylko miejsce na dysku a nigdy jej nie wykorzystasz.
Zresztą zobacz sobie w menadżerze zadań jakie miałeś szczytowe wykorzystanie pamięci.
Sprawdź ile masz miejsca wolnego na partycjach i gdzie program do nagrywania buforuje pliki przeznaczone do nagrywania.
włącz tryb auto dla wszystkich kanałów w biosie, przeglądnij taśmy połączeniowe, odinstaluj w menadżerze urządzeń napędy optyczne i zrestartuj kompa- to co do przedłużającego się nagrywania.

Co do tych białych płyt to to mnie niepokoi, nie jest to normalne, bardziej mi pasuje na uszkodzenie sprzętu.Masz gwarancję to wal do sklepu.
 
 
dark90
Gość
Wysłany: Sob 17 Lut, 2007   

temat do zamkniecia zmienilem na to dma i dziala poprawie ale jak to sie moglo samo zmienic:)?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB Assistant
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 24