Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ubuntu 5.10
Autor Wiadomość
coyote
User

Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 73
Skąd: Australia / Perth
Wysłany: Sro 14 Mar, 2007   ubuntu 5.10

witam

a sprawa ma sie tak sprawilem sobie ununtu 5.10 i zainstalowalem ale :
pierwszy problem to nie mam neta bo zeby wejsc do ustawien to chce haslo tak samo nawet godziny nie moge zmienic bo chce jakies haslo, powiem ze wchodze z normalnego konta nie roota (bo nawet nie wiem jak sie zalogowac na roota) i po pierwsze co to za haslo bo ani haslo z roota nie pasuje ani uzytkownika ktorym jestem zalogowny !?!?

glowny ekran logowania przy starcie to jak sobie wpisze root to wywala komunikat ze z tak sie nie moge zalogowac
wiem zaraz zapodacie ze bylo na forum jak sie logowac jako root , no wiec tak : jestem zalogowany jak normalny user i co daje sobie ten terminal czy jak kto to sobie zwal daje "su" daje haslo roota i mam : root@ubuntu - czy jakos tam. no i co ? a jak godziny zmienic nie moge tak nie moge nadal a juz nie mowie zeby wejsc w jakies ustawienia !

a dodam ze to pierwsze linuxowe cos co posiadam zainstalowane wiec sie nie wysmiewac tylko znawcow tematu prosze o pomoc

pozdro
 
 
tasiu84
User


Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 62
Wysłany: Sro 14 Mar, 2007   

jeżeli w terminalu masz root@ubuntu to możesz zmieniać ustawienia na pewno.
Rozumiem że zmieniasz je w terminalu?
bo jeżeli chcesz zmieniać ustawienia w trybie graficznym to musisz się przelogować na roota.
Na pasku powinieneś mieć menu rozwijalne z opcją wyloguj.Wykorzystaj to a potem zaloguj się jako root.
czyli wpisujesz
użytkownik: root
hasło : hasło roota
A każde polecenie w ubuntu możesz użyć na prawach roota za pomocą komendy sudo
 
 
coyote
User

Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 73
Skąd: Australia / Perth
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007   

witam

tak w terminalu mam root@ubuntu a ze tylko ustawienia z terminala (bedac tam na root) mozna zmieniac to nie wiedzialem.
ale moja wiedze jeszcze nie jest tak daleka zeby z konsoli zmieniac ustawienia wiec wolalbym narazie z trybu graficznego (GNOME) czy jakos tak (dobrze mysle?)

tasiu84 : no wiec mam tam takie menu ale dupa poniewaz jak dam wyloguj(wyjdz) co tam jest . to jak sobie wpisze root i haslo to wywala komunikat ze z tego poziomu nie mozna sie zalogowac jako administrator , k****wa co to za komunikat ? jedyna opcja to sie zalogowac jako normalny user ? to po h*** mi to jak sie nie moge zalogowac , do bani to

druga sprawa jak sobie chce zmienic jakies ustawienia to wywala ze mam podac haslo . tylko ktos mi moze powiedziec jakie ? bo haslo usera ani roota nie pasuje, to skad mam wziasc to haslo tak sobie z nieba spadlo czy co ?

myslalem ze MS to shit ale powoli chyba dochodze do wniosku ze linux to jeszcze wieksze g******.

ktos mi moze pomoc ?
 
 
tasiu84
User


Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 62
Wysłany: Czw 15 Mar, 2007   

dokładniejszych informacji na temat ubuntu ci nie udzielę ale jeśli podczas zmian w trybie graficznym masz pytanie o hasło to na 99,9% chodzi o hasło roota .
Wydaje mi się że zabrania ci logowania w na roota w tym trybie ze względu bezpieczeństwa ,co prawda większość znanych mi dystrybucji wyrzuca tylko ostrzeżenie ale możliwe że w ubuntu jest taka opcja zablokowana.
IMHO jeśli chcesz uczyć sie obsługi linuksa to polecam Fedore 6 według mnie najprzyjemniejszy linux na jakim pracowałem.
Świetny dla początkujących ,większość ustawień można skonfigurować w trybie graficznym.
a co do
Cytat:
myslalem ze MS to shit ale powoli chyba dochodze do wniosku ze linux to jeszcze wieksze g******.

nie osądzaj linuksów po kontakcie tylko z ubuntu(według mnie jeden z bardziej badziewnych)
 
 
coyote
User

Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 73
Skąd: Australia / Perth
Wysłany: Pią 16 Mar, 2007   

witam

no wlasnie o to chodzi ze w trybie graficznym jak chce zmienic ustawiena to zadne haslo nie wchodzi , ani roota ani usera !

ktos kto sie na tym zna , moze podpowiedziec ?

Dodano po 58 h 5 min:

witam po raz kolejny

widze ze wszyscy pisza o linuxach a tak na prawde to chyba nikt sie na tych systemach nie zna za dobrze , bo jak narazie to nikt nie udzielil mi odpowiedzi

a jak znam zycie to zara ktos napisze kozacko a google.pl masz ? prosta odpowiedz która kazdy moze napisac w kazdym temacie a zreszta nie wazne
 
 
banita21
Newbie

Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 9
Wysłany: Sro 21 Mar, 2007   

do wszelkich ustawien systemowych potzrebne sa uprawneinia roota, czy to w trybie tekstowym czy graficznym. jesli prosi o haslo to napewno pisze o czyje haslo wola i spewnoscia jest to root. nie ma takiej mozliwosci rzeby nie pasowalo haslo roota! nie ma takiej mozliwosci! moze masz wcisniety capslook czy cos .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB Assistant
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 24