Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z pamięcią?
Autor Wiadomość
Son 
Super-mod
Kazik rlz



Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 769
Skąd: Sieradz
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   Problem z pamięcią?

mam następujący problem:

Niemal każdy utwór w foobarze przez pierwsze kilka sekund tnie sie jak rasowe emo. kiedy komp jest też obciążony (kopiowanie plików, sciaganie przez torrenta, przegladanie neta, a wiec nie aż tak ramożerne operacje), muzyki po prostu nie da się słuchać - przeciąga się jak cholera (wcześniej tak nie było). Mniejsze ścinki to już normalka :/ . Myślę: walnę formata i po sprawie. Ale nieeeeee... po formacie nadal ten sam problem. mało - teraz to nawet myszka "tnie się" podczas ww. operacji - nie da sie nic zrobic... Komp od samego formata włącza się niemiłosiernie długo.

Sprzet to celeron 1,7 ghz, sound blaster live 5.1 pamiec 512 ddr "pożyczone od Skorasa". Dodam, że pod kartą zintegorwaną problem był znacznie mniej dokuczliwy.

Wszystko zachowuje sie tak, jak bym mial o 3/4 ramu mniej. wszędzie wykrywa 512. Może jakoś w windzie zwiększyć jakieś wirtualne zasoby pamięci. czy co tam...?

za każdą pomoc będę wdzięczny, bbo nie chce maszyny spisywać na straty, ale to naprawdę daje się we znaki. :-x
_________________
 
 
 
Dread Rock 
Moderator



Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 401
Skąd: kuńcawioski
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

To raczej na hardware mi nie wygląda, a problem w software(jakiś sterownik, program, nie wiem syf się przyczepił) i w tym kierunku bym szukał.

Co masz w gałęzi: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
A jakie wpisy w: Narzędzie konfiguracji systemu zkładka Uruchamianie
Dostaniesz się do tego przez pasek Uruchom(komędy regedit i msconfig)
Autoruns-a też odpal i zakładka logon.
Tak strzelam teraz w ciemno.
Wpadnij do Zarządzania komputerem i Menedzer urządzeń> kontrolery ide> primary channel(czy masz wszytko na ultra DMA).
Menedzer zadań i sprawdzić co za proces zjada tyle ramu, choroba cie wie co jeszcze(przeskanować anty wirem system).
_________________
I am Rock, Dread Rock

Get Ready To Rock
 
 
helmut 
Moderator



Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 1558
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

ja sie nie znam na tym, ale sprawdz to - http://www.memtest.org/
_________________
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++
 
 
Son 
Super-mod
Kazik rlz



Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 769
Skąd: Sieradz
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   





[/img]
_________________
 
 
 
Dread Rock 
Moderator



Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 401
Skąd: kuńcawioski
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

Czyli tak, jak masz w podstawowym kanale IDE tryb PIO, przełącz na Ultra DMA 5(dla dysku) Ultra DMA 2(dla napędów).
Żeby w bieżącym trybie wyświetlało tryb Ultra DMA.

Narzędzie konfiguracji systemu, ale masz najeb... czyli tak 2 od końca ptaszki bym zostawił(autoconnect i ctfmon) jeden od łączenia z netem jest a drugi od(nie wiem) u siebie mam go z włączonego. nie wiem co to dokładnie jest AdMuch(jakiś do blokowania program, reklam) zostaw. UpdateReg to od updatowania systemu zdecyduj sam czy Ci to potrzebne. A resztę bym odznaczył. Jak się coś sypnie lub będziesz potrzebował to zaznaczysz spowrotem.

To tyle na razie.
_________________
I am Rock, Dread Rock

Get Ready To Rock
 
 
Son 
Super-mod
Kazik rlz



Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 769
Skąd: Sieradz
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

Cytat:
Czyli tak, jak masz w podstawowym kanale IDE tryb PIO, przełącz na Ultra DMA 5(dla dysku) Ultra DMA 2(dla napędów).
Żeby w bieżącym trybie wyświetlało tryb Ultra DMA.



jak to zrobic? nie mam tam takich opcji do wyboru...


Dread, dodam, że problem istniał nawet na świeżuteńkiej windzie, zaraz po formacie....
_________________
 
 
 
aXeL X 
Super-mod



Wiek: 93
Dołączył: 24 Paź 2005
Posty: 2421
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

Son a bawiles sie tasmami laczacymi napedy z plyta glowna?
_________________
aX
 
 
Son 
Super-mod
Kazik rlz



Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 769
Skąd: Sieradz
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

raz zamieniałem tylko cd na dvd. ja mysle ze to cos z ramem...
_________________
 
 
 
Dread Rock 
Moderator



Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 401
Skąd: kuńcawioski
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

Z tego rozwijanego menu wybierasz tryb transferu i zastosuj(nie pamiętam, bo dawno to robiłem) ale dla dysku musisz mieć Ultra DMA 5 a nie PIO. To sprawdz taśmę czy masz 80 czy 40, wepnij w secondary ide dysk a DVD na primary.
_________________
I am Rock, Dread Rock

Get Ready To Rock
 
 
Son 
Super-mod
Kazik rlz



Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 769
Skąd: Sieradz
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

tam do wyboru mam oprocz widzianej opcji "tylko PIO"

kable są w porządku podłączone.
_________________
 
 
 
simonX
User


Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 101
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

Hmm... kiedyś miałem podobny problem a przyczyna był procek niestety, chociaż pamięci też tutaj bym nie wykluczał.
_________________
 
 
Luigi 
VIP


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 856
Wysłany: Pon 05 Maj, 2008   

ctfmon jest od ściągania nie standardowych czcionek (chińskie itd), więc to można wyłączyć jak nie używasz.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB Assistant
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 25