Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Sprzęt] Optymalizacja RAM'u
Autor Wiadomość
Butch 
User


Dołączył: 08 Maj 2006
Posty: 421
Skąd: localhost
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   [Sprzęt] Optymalizacja RAM'u

Na wstępie móię: sam to napisałem, żeby nie było że plagiat:]


Windows jest domyślnie tak ustawiony, że wykożystuje tylko 80% RAMu dostępnego w kompie, więc jeśli macie np. 256 MB RAMu to wykożystane jest tylko 204,8 MB, a 51,2 leży odłogiem, jeśli macie 512 MB to kożystacie tylko z 409,6 MB i nawet sobie może nie zdajecie sprawy że ok. 100 MB pamięci sie marnuje.
:!: Ale można temu zaradzić.
Wchodzicie w rejestr systemu i otwieracie klucze
:
HKEY_LOCAL_MACHINE->SYSTEM->CurrentControlSet->Control->Session Menager ->Memory Menagement ale nie rozwijacie tego ostatniego, tylko zaznaczacie !

Otwieracie dwukrotnym kliknięciem wartość NonPagedPoolSize W oknie które się pojawiło najpierw zaznaczacie "Dziesiętny" a w pole z wartością wpisujemy specjalną liczbę, którą trzeba sobie wyliczyć ze wzoru X*Y*Z (* - pomnożone) przy czym:

X to dziesiętny zapis procentów pamięci, które chcecie wykożystać, np. żeby wykożystać 95% podstawiacie 0,95

Y to licba megabajtów dostępnej pamięci

Z to zawsze liczba 1024


Np. dla 256 MB ustawionych na 95% to będzie 0,95*256*1024=249036,8
Liczbę z przecinkiem ZAWSZE zaokrąglamy w dół! W tym przypadku wpisałem 249036. Potem klikamy OK, resetujemy kompa i cieszymy się większą ilością RAMu :]

UWAGA!
NIGDY NIE USTAWIAJCIE NA 100%, CHYBA ŻE MACIE BARDZO MOCNY RAM, NP. 1GB!!!



A oto kilka wartości do wpisania ustawione optymalnie - na 95%:

128MB - 124518
256MB - 249036
512MB - 498073
1GB - 996147
2GB - 1992294

I tu na 100%:

1GB - 1048576
2GB - 2097152
Ostatnio zmieniony przez Butch Sob 06 Sty, 2007, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
marek16b
Gość
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   

a gdzie jest ten rejestr systemu , jak tam sie dostać :-) :?
 
 
OJC
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   

marek16b napisał/a:
a gdzie jest ten rejestr systemu , jak tam sie dostać :-) :?

wpisz regedit w pasku poleceń :)
 
 
marek16b
Gość
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   

com niemoge wpisać wszystkiego bi mieści sie tylko część kodu a dalej juz niemozna wpisac . Mozna max wpisać 10 znaków a to zamało na ten cały kod :( . co trzeban zrobic ?? :-x
 
 
Dread Rock
Gość
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   

a napisz ile ci wyszło(ile chcesz mieć) bo wydaje mi się ze coś spi..... w obliczeniach.
nawet chcąc mieć 100% ramu i już mając 2GB nie wyjdzie więcej jak 7znaków -dziesiątkowo
 
 
marek16b
Gość
Wysłany: Wto 09 Maj, 2006   

acha juz czaje bo myslalem ze trza wpisac ten caly wzór a to wynik trzeba . :rofl: sory za problem i dzieki :P
 
 
Butch 
User


Dołączył: 08 Maj 2006
Posty: 421
Skąd: localhost
Wysłany: Sro 10 Maj, 2006   

i jak tam, działa wszystko dobrze?
przypominam że chcąc mieć 100% trzeba pomnożyć przez 1 jako X
 
 
qamil13
[Usunięty]

Wysłany: Nie 24 Wrz, 2006   

a czy to jest w pełni bezpieczne?
 
 
szlala
Newbie


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 30
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: Sro 25 Paź, 2006   Problem

a co jeśli mam laptopa i mam 512 RAM i 64 RAM mam przydzielone do grafy?[/i]
 
 
 
budruc
Newbie


Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 20
Wysłany: Wto 07 Lis, 2006   

Nie wiem może źle myślę ale te 80% to podziałka 80/20 co do użycia przez system pamięci dla buforu systemu/programów (Panel sterowania/System/Zaawansowane/Wydajność/Zaawansowane) i zmienienie tej wartości ograniczy tylko pamięć dla niektórych procesów co wcale nie wpłynie pozytywnie na wydajność XP'ka. No ale jeżeli źle mówię to niech ktoś mnie poprawi.
 
 
 
Barver
[Usunięty]

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006   

czyli jak mam 512mb ram (2x 256) to mam wpisac
0,95*512*1024 ? = 498073,6 czyli trzeba wpisac 498073
poprawcie mnie jak zle napisalem

czyli ile wtedy bede mial ram? 100 wiecej?

i jakie sa tego skutki uboczne?

ps. nie potrzebnie ten temat byl czyszczony :/ nawet opinii nie mozna sie dowiedziec
 
 
under
Newbie


Dołączył: 09 Sie 2006
Posty: 18
Wysłany: Sob 25 Lis, 2006   

z tego co słyszalem - źrodla zblizone do pclab - to ten pomysl nie dziala z win xp
 
 
franusss
User

Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 216
Skąd: P(r)OLAND
Wysłany: Czw 04 Sty, 2007   Ram

Zrobiłem tak 0,97*1024*1024=1017118,72 wpisałem "1017118" ale poprawy nie widac czy zrobiłem coś źle dodam jeszcze ze mam 2x512mb ram
_________________
NaRa NaRa jeStEś łEb WypEr**laJ ~~
 
 
 
Butch 
User


Dołączył: 08 Maj 2006
Posty: 421
Skąd: localhost
Wysłany: Sob 06 Sty, 2007   

a przełączyłęś na dziesiętny?

jak tak to nie wiem, może na tych nowszych ddr2 nie działa zlbo coś.
 
 
franusss
User

Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 216
Skąd: P(r)OLAND
Wysłany: Sro 10 Sty, 2007   

Tak przełączyłem na dziesiętny i mam DDR tam a nie DDR2
pozDRo y0
_________________
NaRa NaRa jeStEś łEb WypEr**laJ ~~
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB Assistant
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 24