Wysłany: Pon 25 Gru, 2006 Partycje NTFS na aurox 12
witam
mam windowsa xp i linuxa aurox 12.0 i mam raki problem bo na linuxie niedzialaja mi partycje ntfs prosze napiszcie mi jak je zamontowac do linuxa zeby dzialaly z góey dziekuje za pomoc
hda1 to numer pierwszego dysku i pierwszej partycji
mnt/win_c katalog /mnt/ i stworzony przez ciebie np win_c
czyli "zamontuj partycje typu ntfs z dysku pierwszego partycje pierwsza w katalogu ."
jesli twoj pierwszy dysk to c i jest podpiety do pierwszego kontrolera "master" to w linuksie jest on jako hda
jesli do pierwszego ale jako slave to jest hdb itd
pozdrawiam
najlpiej zrob wpis do pliku /etc/fstab i partycja bedzie sie montowac automatycznie po starcie systemu.
wejdz do konsoli. przejdz na roota i daj:
mcedit /ect/fstab
dodaj linijke
/dev/hda1 /mnt/c ntfs iocharset=iso8859-2,ro,umask=000 1 0
gdzie hda1 to twoj numer partycji ntfs. a /mnt/c to punkt montowania. wczesniej musisz go utworzyc czyli wejsc (w konsoli) to katalogu /mnt/ i wydac polecenie mkdir c.
linux moze tylko odczytywac zawartosc partycji ntfs ale nie mzoe jej modyfikowac. niedawno ukazala sie stabilna wersja sterownika ntfs-3g dzieki ktoremu mozna swobodnie modyfikowac takowa partycje ale tego juz nie chce mi sie tlumaczyc;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum