Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana tła w folderze
Autor Wiadomość
_divi_ 
VIP
hehe..xD :jaro:



Wiek: 109
Dołączył: 17 Maj 2007
Posty: 1480
Skąd: Brassilian
Wysłany: Czw 06 Gru, 2007   Zmiana tła w folderze

Jeśli chcesz urozmaicić swój system i chcesz aby twój folder nie miał standardowego białego tła, lecz chcesz, żeby wyglądał np tak


1. Otwieramy Nowy dokument w Notatniku i kopiujemy tam
Kod:
[{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}]
iconarea_image="C:\obrazek.jpg"
iconarea_text=0x00000000


Gdzie iconarea_image podajemy ścieżkę obrazka (w cudzysłowiu)
Natomiast iconarea_text to kolor czcionki nazw folderu (Chodzi tu o to, że gdy np. w tle damy tapetę ciemną to czarny kolor czcionki czyli standardowy jest zły bo będzie słabo widac nazwy folderów)
Więc:
0x00000000 - jest to kolor standardowy czyli czarny, natomiast
0x00FFFF - jest to kolor jasny (żółty)

2. Następnie zapisujemy ten dokument pod nazwą desktop.ini i zaznaczamy Wszystkie pliki w opcji Zapisz jako typ

3. Ten zapisany plik kopiujemy do folderu w którym chcemy aby zmieniło sie tło 8)

4. Teraz klikamy na Start >>> Uruchom. Tam wpisujemy
Kod:
Attrib +s "C:\Folder"


Gdzie w cudzysłowiu podajemy ścieżkę do naszego folderu w którym jest plik desktop.ini i zarazem ten w którym chcemy zmienić tło

Kolory:
Kod:
0x00FF0000 - niebieski
0x0000FF00 - zielony
0x000000FF - czerwony
0x00C000C0 - różowy
0x00FFFFFF - kolor biały
 
 
 
Luigi 
VIP


Dołączył: 30 Sty 2006
Posty: 856
Wysłany: Czw 06 Gru, 2007   

Tylko na vistę :> ?
 
 
warsteiner
Gość
Wysłany: Czw 06 Gru, 2007   

działa też na xp

-------------------------- Dodano: 06.12.2007 17:24 --------------------------
sprawdziłem
 
 
mateo1991 
User

Wiek: 28
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 154
Wysłany: Sob 26 Sty, 2008   

a u mnie na XP nie ruszyło :/
 
 
Amadi
[Usunięty]

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008   

Skoro nawet warsztajnejrowi sie udalo, to cos nie tak zrobiles :)
Ja uzywam Total Comandera wiec nie chce mi sie sprawdzac.
 
 
mateo1991 
User

Wiek: 28
Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 154
Wysłany: Nie 03 Lut, 2008   

faktycznie, przekręciłem literki w nazwie pliku ;p
teraz kopiowałem wszystko pokolei i zadziałało na XP ;]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB Assistant
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 24